Slapen tijdens tropische nachten
Geschreven op 12/06/2023 door Slaappunt.
Na een tropisch weekend ziet het ernaar uit dat het ook de komende dagen nog erg warm blijft. In z’n zoektocht naar verkoeling zochten Nederland en België massaal het water op. Maar ja, ‘s nachts is het een stuk moeilijker verkoeling zoeken. Op de meeste plaatsen daalt het kwik niet onder de 26 graden met plaknacht na plaknacht tot gevolg.

En dat is niet bevorderlijk voor het reguleren van onze lichaamstemperatuur want die wordt door de warmte in huis flink verstoord, aldus slaapexpert en schrijver van het boek Superslapen Floris Wouterson. „Rond een uur of acht ’s avonds begint ons lichaam warmte te verliezen via de handen en voeten waardoor we slaperig worden. Dat noemen we thermoregulatie. Als het in huis heel warm is, lukt dat minder goed. Je lichaam koelt niet af, waardoor in slaap komen een stuk moeilijker gaat”, legt Wouterson uit.

De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden, zo blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University. Maar gezien de zomerse temperaturen is het in veel slaapkamers een stuk warmer, met korte nachten tot gevolg. „Wanneer je te kort slaapt, heeft dit invloed op je functioneren”, zegt Wouterson. „Op de korte termijn neemt je concentratie af en is ’s ochtends uit bed komen een stuk lastiger.”

Slaap. beveelt warm aan (sorry voor de woordkeuze) om tussen de wol te kruipen wanneer het je gelukt is om jezelf op een fijne temperatuur te brengen, bijvoorbeeld door het nemen van een lauwe douche.